TOP

Cuda z jabłek

Uwielbiam jabłka, oczywiście te nasze, polskie. Najlepiej takie prostu z sadu, zerwane z drzewa, świeżutkie.

225634593_221a752f65_m

Na jabłka jest tak wiele przepisów, że zliczyć nie można. Różnego rodzaju jabłeczniki, szarlotki, jabłka w cieście, placki z jabłkami. Można jeść i jeść. Ja chciałbym przedstawić Wam sposób na jabłka niespotykany, niecodzienny, ale niemożliwie pyszny. Są to jabłka po szkocku, a po szkocku wcale nie oznacza, że będzie oszczędnie!

Jabłka po szkocku

images

Przygotuj:

15 dag masła

Jedno jajko

Szklankę mąki

15 dag twarogu

8 jabłek

Garść rodzynek (do tego możesz dodać kandyzowane owoce)

25 ml rumu

Odrobina soku z cytryny

Szczypta soli

Znalezione obrazy dla zapytania wałkowanie ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Do przesianej mąki dodaj masło, a następnie żółtko, ser i sól. Zagnieć wszystko, owiń w folię i przez godzinę trzymaj w lodówce. W tym czasie zalej rodzynki rumem i po godzinie wymieszaj to z owocami kandyzowanymi. Ciasto rozwałkuj, podziel na 8 kwadratów i na każdym z nich połóż jabłko. Sklej ciasto, ale zwróć uwagę, żeby jabłko było widoczne, a następnie posmaruj białkiem. Wyłóż wszystko na blachę i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!!

Comments are closed.