TOP

Wariacje na temat kaszy

Dzisiaj będzie pysznie, warzywnie, do tego zdrowo i aromatycznie.

couscous-727492__180Przy tym daniu trochę się trzeba napracować, ale uwierzcie mi, że naprawdę warto. Smaczne to mało powiedziane, a jak raz domownicy spróbują tego dania, to będą chcieli jeść je częściej. Kasza jest bardzo zdrowym produktem, jest źródłem skrobi, która rozkłada się powoli w organizmie na glukozę, która jest naszym paliwem. Polecam kaszę, nie tylko pęczak, ale każdy rodzaj jako zamiennik za codzienne ziemniaki.

Składniki:

Pół szklanki kaszy pęczakappetite-2039__180

3 łyżki oliwy

Cebula

Por

Zioła prowansalskie – łyżka

300 gram piersi z indyka (lub kurczaka)

3 łyżki sosu sojowego

Pół szklanki białego wina

Szklanka bulionu

Pół główki młodej kapusty

Pół pęczka szparagów

3 łyżki posiekanego szczypiorku

Przyrządzenie:

cabbage-493308__180Na łyżce oliwy podsmażyć kaszę od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać przez 3 minuty na małym ogniu. Od pora oddzielić zieloną część, pozostawić tylko białą i jasnozieloną, a następnie pokroić w półplasterki. Dorzucić do cebuli na patelnię. Do tego dolać drugą łyżkę oliwy i zioła prowansalskie, smażyć przez kilka minut.

Wszystkie składniki odsuwamy na bok i dodajemy trzecią łyżkę oliwy, na oliwę wine-428308__180wrzucamy mięso pokrojone w kostkę. Popieprzyć i smażyć przez kilka minut. Następnie skropić je sosem sojowym i trzymać jeszcze przez chwilę na patelni. Na to wlewamy wino i gotujemy do jego odparowania, po czym wymieszać wszystkie składniki i wlać bulion.  Kiedy się wszystko zagotuje, przykryć i gotować przez następne 20 minut. Po tym czasie dorzucić posiekaną kapustę i gotować 2 minuty. Wcześniej umyte szparagi pokroić na plasterki, a główki zachować w całości, to wszystko dorzucić na patelnię i znowu gotować przez 3 minuty. Po tym czasie drugie tyle gotować jeszcze bez pokrywki.  Na koniec danie posypać szczypiorkiem.

Smacznego!